Schade Pinkpop vooral door regenponcho's

Redactie

De organisatie van Pinkpop is een dag na de afsluiting van het festival vooral bezig met het opruimen van duizenden regenponcho's. "Die dingen zijn spotgoedkoop en mensen laten ze dan gewoon liggen", zegt organisator Jan Smeets dinsdag tegen Novum Nieuws. "Dat levert ons tonnen extra afval op, en dat kost natuurlijk geld."

Voor de rest valt de schade, gezien het noodweer van maandagavond, alleszins mee. "Je kan gerust stellen dat we eigenlijk geen schade hebben", zegt Smeets. "Er is zegge en schrijve één vlaggenmast geknakt. Dat betekent dat wij het als organisatie erg goed hebben gedaan."

Ook wil Smeets het publiek bedanken. "Het heeft voortreffelijk geluisterd en zich voorbeeldig gedragen. Dat heb ik ze ook verteld. Het is essentieel geweest voor de veiligheid."

Het noodweer van maandag was al ruim van tevoren voorspeld en het besluit Pinkpop niet te ontruimen wekte bij sommige deskundigen verbazing. Zo zei Meteogroup-weervrouw Margot Ribberink maandagavond in Knevel en Van den Brink dat zij enkele uren voor het onweer losbarstte al zou hebben overwogen het festivalterrein te laten evacueren, maar Meteogroup zwakte die uitlatingen dinsdag af.

"Nederlanders doen altijd dramatisch over het weer", zegt Smeets daarover. "Elk jaar wordt er weer moord en brand geschreeuwd als er ergens een hittegolfje is of een paar druppels regen vallen. Ik stond ooit op de camping met mijn kinderen toen het begon te onweren. Uiteindelijk stonden alle Nederlanders te schuilen in het Franse washok. 'Papa, vergaat nu de wereld?', vroegen mijn kinderen toen. Zo gaat dat bij Nederlanders."

"Dit soort weer is bij Pinkpop al zo vaak voorgekomen", gaat Smeets verder. "Weet je nog in 2007, met Marilyn Manson? Dat was pas noodweer."