Onderzoek erkent echtheid zelfportret Rembrandt

Redactie

Wetenschappers van het Britse National Trust hebben bevestigd dat een zelfportret van Rembrandt uit 1636 van de hand van de oude meester is. Op het doek draagt de kunstenaar een hoed met een grote veer. Het zelfportret kwam in 2010 in handen van het Britse National Trust en wordt tentoongesteld in Buckland Abbey in het Britse Devon.

Volgens de Britse krant The Independent is het doek 37,1 miljoen euro waard. Het National Trust liet het doek maandenlang onderzoeken. Onder meer de verf, de handtekening en het houten paneel werden onder de loep gelegd.

Het portret werd lang toegeschreven aan een leerling van Rembrandt, maar deskundige Ernst van de Wetering onderzocht het doek en liet vorig jaar al weten dat het om een echte Rembrandt ging. Het doek werd tot 1968 gezien als een echte Rembrandt. Toen oordeelde kunsthistoricus Horst Gerson van het Rembrandt Research Project dat het doek niet door Rembrandt was gemaakt.

"Ik was daar destijds bij, het was een van mijn eerste excursies", vertelt Van de Wetering. "In die tijd werd een doek beoordeeld puur op wat je zag. Maar Rembrandt was natuurlijk geen routineuze kunstenaar. Hij was altijd onderzoekend aan het werk."

In zijn onderzoek naar het doek ontdekte de kunstkenner stevig bewijs dat het doek wel door Rembrandt werd gemaakt. Een paar jaar geleden reisde hij naar het zuiden van Engeland om het doek te bekijken. "Toen werd het nog duidelijker", vertelt Van de Wetering. "Maar het had nog wel een storende vernislaag." Met het onderzoek is het doek ook gerestaureerd.

Het werk wordt vanaf vrijdag tentoongesteld in Buckland Abbey. Het doek van Rembrandt vormt een van de hoogtepunten van de galerie in het monumentale pand.