Rekenkamer kraakt NAVO-boekhouding

Harry

Hoeveel de NAVO kost en wat er met de belastingmiljarden uit de 28 lidstaten van het militaire bondgenootschap gebeurt is volstrekt onduidelijk. Dat zou blijken uit onderzoek van de Nederlandse Algemene Rekenkamer dat dinsdag wordt gepubliceerd, schrijft de Volkskrant. De boekhouding is een potje en de uitgaven zijn bijna allemaal geheim. Parlementariërs staan daardoor met lege handen.

"Misschien verspilt de NAVO heel veel, of komen ze veel tekort. We hebben geen idee", zegt rekenkamerpresident Saskia Stuiveling in de krant. De ambassadeurs van de NAVO-landen zouden weten van de rommelige boekhouding, maar een oplossing is tot nu toe uitgebleven.

Volgens de NAVO hebben de lidstaten 'volledige controle over het kostenniveau en hoe het geld wordt besteed', zo laat een woordvoerder van het bondgenootschap weten aan de krant. De informatie die met de NAVO-ambassadeurs wordt gedeeld is voor toezichthouders zoals de rekenkamer en voor parlementariërs echter lang niet altijd openbaar.

De civiele budgetten van de NAVO worden gecontroleerd door een eigen rekenkamer van de alliantie. De uitgaven voor militaire missies meestal niet, terwijl die volgens de Volkskrant vermoedelijk het leeuwendeel van de uitgaven vormen.

De Algemene Rekenkamer maakt zijn zorgen openbaar om het onderwerp op de agenda te krijgen. In november vergaderen in Den Haag de parlementariërs van de NAVO-lidstaten.