Editors speelt liever niet in eigen land

Redactie

Editors hoeft niet zo nodig op te treden in thuisland Groot-Brittannië. Als het aan de band ligt, staan vooral shows in andere Europese landen op het programma. "Je bent elke dag in een ander land. En dat is leuker dan de 'toilettoers' in Groot-Brittannië", zegt drummer Ed Lay tegen Novum Nieuws.

"Hier krijg je lokale biertjes en wordt er voor je gekookt. Dat hoef je in Groot-Brittannië niet te verwachten", legt bassist en Editors-grondlegger Russell Leetch uit over de 'toilettoers' waar Lay het over heeft. "Op het vasteland van Europa wordt veel beter voor bands gezorgd."

Ook qua publiek heeft Editors de voorkeur voor optredens buiten Groot-Brittannië. "Het is moeilijker de aandacht van het publiek vast te houden", zegt Leetch over het thuispubliek. "Het lijkt wel of de aandachtsspanne korter is. Alles moet snel, snel veranderen."

Op Pinkpop hebben de heren het altijd prima naar hun zin. Zondagmiddag stond Editors voor de vierde keer op het podium in Landgraaf. "Het is leuk om te spelen op festivals die al jaren plaatsvinden", zegt Leetch. "Wij hebben hier ons eigen stukje geschiedenis. Ik weet nog dat Tom en Chris in 2006 een kleine akoestische sessie gaven. Die is via YouTube de wereld over gegaan." Volgens Leetch gaven Editors-frontman Tom Smith en oud-gitarist Chris Urbanowicz acht jaar geleden een tweede show.

Het Pinkpop-pubiek heeft een speciaal plekje in het hart van de Britse band. "We krijgen altijd veel warmte, het publiek reageert goed op ons en we zien dat de mensen van onze muziek houden", weet Leetch. "Toch blijft het een gok", vindt Lay. "Je speelt op een festival en eigenlijk weet je niet goed of er wel iemand voor jou op komt dagen. Je moet eigenlijk geen verwachtingen hebben. Een geweldig publiek kan een jaar later volledig verdwenen zijn."

Hoewel de mannen zelf niet veel mee kunnen pikken van Pinkpop, kunnen ze de 'slikken of stikken'-mentaliteit wel waarderen. "Ik vind het geweldig dat niemand tegelijkertijd met de bands op het hoofdpodium speelt", zegt Lay. "Bij sommige festivals kom je in de knel omdat twee acts die je graag wil zien tegelijkertijd optreden, dat is hier niet. Hier speelt een band en als je die leuk vindt, prima. Vind je het niets, dan heb je pech en moet je een uur duimendraaien."