WK vandaag - donderdag 12 juni

Frank (franklop)

Vandaag gaat in São Paulo het WK voetbal officieel van start. In de Arena de São Paulo staan gastland Brazilië en Kroatië tegenover elkaar. De wedstrijd zal vooraf worden gegaan door een openingsceremonie, die om 20.15 uur zal beginnen. 

Wedstrijdprogramma 

Tijd (NL) Poule Thuis Uit Stad
22:00 uur A Brazilië Kroatië São Paulo


Brazilië - Kroatië
De eerste en enige wedstrijd van de dag is die tussen Brazilië en Kroatië. Het gastland smacht natuurlijk naar een goed resultaat in het eerste duel, wat uiteindelijk zelfs naar hun zesde wereldtitel zou moeten leiden. De Seleção kende een goede voorbereiding en won zijn laatste negen oefenduels. Wel kende de ploeg van sterspeler Neymar veel moeite met op papier wat sterkere ploegen. Zo wist men in twee oefenduels niet te winnen van Engeland (2-1 verlies en 1-1 gelijkspel) en ook Italië wist de Brazilianen op een gelijkspel te houden. Desondanks won de ploeg vorig jaar wel de Confederations Cup, door in de finale met 3-0 te winnen van regerend wereldkampioen Spanje. 

Neymar, Dani Alves en Thiago Silva zijn de sterkhouders van Brazilië. (PRO SHOTS/Action Images)

Kroatië kende een matige opmaat naar het toernooi toe. In hun kwalificatiegroep werden ze tweede achter België, terwijl ze vervolgens in de playoffs alle moeite hadden met IJsland. De Vatreni, nummer drie op het WK van 1998, overtuigden ook nog niet in hun oefenduels en lijken het zwaar te gaan krijgen in Brazilië. 

De twee landen troffen elkaar twee keer eerder. In een oefenduel in 2005 werd het 1-1 en op het WK van 2006 wonnen de Brazilianen hun ontmoeting met 1-0 door een doelpunt van Kaka. Dat was overigens ook het openingsduel van beide landen op dat WK. Sowieso heeft Brazilië een zeer goede reeks wat betreft openingswedstrijden op het WK. De laatste acht keer wisten de Brazilianen telkens hun eerste duel op de WK-eindronde te winnen. Op papier zijn de goddelijke kanaries dus de favoriet om het duel te winnen.

Opmerkelijk

Het WK voetbal in Brazilië is het 20e WK dat zal worden afgewerkt. Het thuisland is het enige land dat tot nu toe aan alle edities heeft meegedaan en sloot er daarvan vijf winnend af, wat ook een record is. Het organiseerde één keer eerder het WK, namelijk in 1950. Toen won het gastland echter niet, maar ze werden wel tweede achter Uruguay. 

Naast het aantal deelnames en eindzeges bezitten de Brazilianen nog aan aantal andere WK-records. Zo won het land als enige de FIFA Fair play-award vijf keer, had in Pelé de jongste doelpuntenmaker (17 jaar en 239 dagen) en ook was Pelé tien dagen nadien de jongste wereldkampioen ooit. Ook heeft Brazilië de topscorer aller tijden in hun midden, namelijk Ronaldo. De oud PSV-speler scoorde in totaal vijftien doelpunten op de WK's van 1998, 2002 en 2006. De kans bestaat echter dat hij dat record dit toernooi kwijtraakt. De Duitse spits Miroslav Klose heeft namelijk al veertien goals gescoord en komt dit toernooi ook weer in actie voor Die Mannschaft


Alle WK goals van Ronaldo. (Bron: YouTube)