Van Persie: "Zeker kansen tegen Spanje"

Frank (franklop)

Vier jaar na het late doelpunt van Andrés Iniesta staan Spanje en Nederland opnieuw tegenover elkaar. Robin van Persie aast op revanche en gelooft in de kans op een zege. Over de onderlinge verhoudingen tussen beide finalisten van 2010 valt weinig te zeggen, vindt Van Persie. De ervaren international weet niet of het gat tussen Spanje en Nederland sinds de finale van 2010 groter is geworden.

"Er is zoveel gebeurd in vier jaar", zegt hij tegenover NUsport. "Wij hebben bijna een volledig nieuwe spelersgroep en Spanje heeft juist nagenoeg hetzelfde team. Zij zijn heel ervaren, hebben na het vorige WK ook weer het EK gewonnen. Maar het mooie van voetbal is dat je je elke keer weer moet bewijzen. Dus er liggen zeker kansen voor ons."

Afgelopen zaterdag maakte Spanje geen beste beurt, door slechts twee keer te scoren tegen voetbaldwerg El Salvador (2-0). "Maar dat hoeft niks te zeggen", aldus Van Persie. "Het is denk ik wel duidelijk dat Spanje een fantastisch team heeft, misschien wel het beste van de wereld. Maar ik geloof ook in ons team. We zijn nu een paar weken onderweg met de voorbereiding en het mag van mij nu wel beginnen. Het begint echt te kriebelen."

De voorbij weken is er veel gezegd en geschreven over het nieuwe systeem van Oranje. Van Persie steunt de keuzes van Louis van Gaal, en merkt naar eigen zeggen dat de spelersgroep steeds beter overweg kan met het 5-3-2-systeem.

"We zijn nu echt aan het finetunen. De beweegredenen van de trainer zijn duidelijk. Ik heb er veel geloof in dat het kan gaan lukken. Er is ook niet slechts één systeem waarmee je tot winst kunt komen. De beste methode is dat de trainer het systeem kiest dat het beste bij de spelers past. Dat is hier ook het geval."