[WK Hockey] Van Ass: Wij worden gewoon groepswinnaar

heywoodu

Paul van Ass is zeker van zijn zaak. "Wij worden gewoon groepswinnaar. Nog maar één potje winnen, toch?", grapt de bondscoach over de kansen van Nederland in poule B van het WK hockey. Van Ass heeft geen ongelijk. Nederland staat er goed voor, zeker na de eclatante 7-1 overwinning op hockeydreumes Zuid-Afrika van zondag.

"Wij willen gewoon iedere wedstrijd winnen en zijn helemaal niet bezig met doelsaldo. Belangrijkste is dat we de halve finales gehaald hebben. En tegen wie wij dan gaan spelen? Als wij groepswinnaar worden, tegen België of Engeland, maar ik denk België."

Van Ass loopt daarmee vooruit op het onderlinge treffen tussen de twee landen van maandag. De winnaar plaatst zich voor de halve finale als nummer twee van groep A, achter het oppermachtige Australië.

"Australië is heel sterk. Duitsland wás sterk," zegt Van Ass. "Ik geef geen waardeoordeel over het Duitse team maar ik kan wel zeggen dat steeds meer landen doordringen tot de top. En dat is goed voor het hockey. Zeven landen kunnen zich kwalificeren voor de halve finales en vier kunnen die prijs ook echt pakken. Dat is een goede ontwikkeling."

"In de wedstrijd tegen Zuid-Afrika hebben eigenlijk alle spitsen wel een goaltje meegepikt", zegt Van Ass. "Dat is fijn voor iedereen. Door de ruime voorsprong heb ik tweede keeper Pirmin Blaak veel minuten kunnen laten maken, gewoon omdat het kon. En ik heb Robert van der Horst veel aan de kant gehouden. Maar die concessies zijn nu wel voorbij. Daar wil ik weer vanaf."

Oranje heeft volgens de bondscoach tegen Zuid-Afrika nergens aan scherpte ingeboet. "Daar hebben we in de pauze nog wel even over gesproken. Dat ligt natuurlijk wel op de loer", zegt van Ass over zijn team, dat bij rust al met 4-0 voor stond.

Het verwijt dat de strafcorner van Mink van der Weerden nog te weinig oplevert, wuift Van Ass weg. "Hij heeft er vandaag twee geschoten en allebei waren ze goed uitgevoerd. We zijn overigens de corner aan het verfijnen; als je 'm harder aanspeelt, heb je bijvoorbeeld minder mogelijkheid tot spreiding. Maar wees gerust, we hebben onze corner nog gewoon achter de hand."