[WK Hockey] Oranjemannen met zevenklapper naar laatste vier

heywoodu

De Oranjemannen hebben zich zondagavond geplaatst voor de halve finale van het WK. In het voorlaatste pouleduel werd Zuid-Afrika met liefst 7-1 geklopt. Dit is tot nu toe de hoogste uitslag op dit WK.

De opdracht voor de Oranjemannen was voorafgaand aan dit vierde pouleduel simpel. Als er een puntje zou worden gepakt tegen Zuid-Afrika, was een plek in de halve finales een feit. De nummer twaalf van de wereld had in het toernooi nog niet gewonnen. Sterker: Zuid-Afrika scoorde in de eerste drie duels geen enkel doelpunt. Een dag voor de toernooi stonden beide teams nog in een oefenduel tegenover elkaar. In slechts veertig minuten werd het 6-0 voor Oranje.

Als snel bleek dat de wedstrijd van zondag ook een doelpuntenfestijn zou worden. Binnen tweehonderd seconden was Seve van Ass het succesvolle eindstation van een schitterende aanval. Toen acht minuten later Valentin Verga na een één-tweetje met Rogier Hofman voor de 2-0 zorgde, besefte iedereen in het Kyocera Stadion dat Oranje een eenvoudige avond tegemoet ging.

Nog voor rust nam Nederland ruim afstand. Jeroen Hertzberger benutte de eerste strafcorner van de wedstrijd en Robbert Kemperman rondde bekwaam af na voorbereidend werk van Constantijn Jonker. Ook na rust haalde ‘Kempi’ de trekker over. En hoe. De linksmidden beukte de bal met een duizelingwekkende snelheid in de kruising. Billy Bakker pikte als laatste zijn goaltje mee, hij zorgde na zeven minuten in de tweede helft voor de zesde treffer van de uiterst eentonige wedstrijd.

Nadat Justin Reid-Ross de score op 6-1 had gebracht uit een strafcorner, was het slotakkoord voor Oranje. De gastheren hadden doelman Pirmin Blaak inmiddels laten invallen voor eerste keus Jaap Stockmann en zagen Sander Baart na een indrukwekkende solo knap afronden: 7-1.