[WK Hockey] Oranjevrouwen met moeizame zege naar halve finales

heywoodu

De Oranjevrouwen hebben zich zaterdagavond geplaatst voor de halve finale van het WK. In een spannend duel tegen Australië trok Nederland pas in het slotfase aan het langste eind: 2-0.

Na drie gemakkelijke overwinningen, moest Nederland tegen de Hockeyroos vol aan de bak. Australië begon uiterst fel aan het duel, zette de verdediging van Oranje goed onder druk en dook in de eerste vijf minuten liefst drie keer gevaarlijk op voor het doel van Joyce Sombroek. De goalie – die dit toernooi nog geen doelpunt hoefde te slikken – trad echter handelend op.

Nederland versierde daarentegen weinig grote kansen. De enige mogelijkheid in de eerste helft was voor Kim Lammers. De spits wachtte – na goed voorbereidend werk van Lidewij Welten – alleen te lang met schieten. Ondertussen mochten de Australiërs het via drie corners en wat veldkansen proberen, maar het vizier van de Hockeyroos stond niet op scherp. Beide ploegen gingen rusten met de brilstand op het scorebord, waarbij de verhoudingen duidelijk waren: Australië had vier schoten op doel gehad, Nederland slechts nul.

Het duurde na rust lang voordat hier verandering in kwam. Oranje mocht tot twee keer toe aanleggen voor een strafcorner, maar Maartje Paumen pushte beide pogingen naast. Ook de tip-in-poging van Kelly Jonker ging voorlangs. Na een grote mogelijkheid van Ashleigh Nelson, was het aan de andere kant wel raak. Na een mooie rush van Jonker, tipte Lammers de 1-0 binnen. Nederland bloeide op en nam het doel van de Australische sluitpost Wells vervolgens onder vuur. Naomi van As gooide uiteindelijk de wedstrijd definitief in het slot, door de 2-0 op haar naam te schrijven.