Ierland krijgt upgrade van Standard & Poor's

Chuck-N0rr1s

De Ierse economie gaat tot eind 2016 met 2,7 procent groeien. Dat denkt Standard & Poor's. Omdat de kredietbeoordelaar eerder van een groei van twee procent was uitgegaan, verhoogt S&P de langetermijnrating van BBB+ naar A-.

De vooruitzichten in Ierland zijn positief omdat de economische groei duurzaam blijkt, aldus S&P. Vorig jaar haalde Ierland voor 26,7 miljard dollar aan buitenlandse investeringen binnen, geld dat veelal in de dienstensector werd gestoken. Die financiële injectie draagt positief bij aan de groei van het bruto binnenlands product, zegt de kredietbeoordelaar.

Wel is het begrotingstekort dit jaar met 5,1 procent nog aan de hoge kant. Ook moet de kapitaalpositie van de banken in het land de komende periode worden versterkt.

Ierland vroeg in 2010 nog om noodsteun van de Europese Unie en het IMF. Het land was in de problemen gekomen omdat een aantal banken in het land op omvallen stond na de instorting van de vastgoedmarkt. Ierland kreeg een lening van 67,5 miljard euro. Sindsdien werkte het land hard om economische hervormingen door te voeren en de overheidsfinanciën op orde te brengen.

In december vorig jaar werd het steunprogramma voor de Ieren stopgezet. Het land betaalt de miljardenlening de komende dertig jaar terug.