Test op beweegbare weg niet illegaal

Peterselieman

Een test op een beweegbare weg zoals het Formule 1-team Toro Rosso volgens Auto Bild uitgevoerd heeft is niet per definitie illegaal. Onder strikte voorwaarden is het toegestaan, zolang een F1-team er maar geen voordeel bij heeft.

Gisteren kwam naar buiten dat Red Bull Racing of zusterteam Toro Rosso tussen de laatste wintertest in Bahrein en de Grand Prix van Australië een auto op de beweegbare weg bij AVL in Graz heeft gezet om de Renault-motor te verbeteren. Red Bull heeft vanuit Canada laten weten niet betrokken te zijn geweest bij de test. Volgens Bild klopt dit ook, want zusterteam Toro Rosso voerde deze uit.

Een test op een rollende weg is volgens de regels vergelijkbaar met het testen van een motor op de testbank, al is het verschil dat de motor in het geval van een rollende weg op een chassis gemonteerd is. Dat chassis mag niet voorzien zijn van aerodynamsche onderdelen zoals een voor- en achtervleugel en ook mag er geen lucht over de auto geleid worden. Ook mogen er geen sensoren die de aerodynamica meten op de bolide zitten en moeten de uitlaatgassen van de motor tijdig afgevangen worden.