Taakstraffen voor gebruikers gejatte examens

Redactie

Een groot deel van de jongeren die gebruik hebben gemaakt van de vorig jaar bij de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun gestolen eindexamens kan een taakstraf tegemoetzien. Het Openbaar Ministerie wil 37 van hen op een taakstrafzitting zien. Daar kunnen taakstraffen tot zestig uur worden opgelegd.

Drie worden naar Halt gestuurd en één jongere die wordt verdacht van bedreiging om de gestolen examens in handen te krijgen moet zich voor een kinderrechter verantwoorden, meldt een woordvoerder van het OM vrijdag. Twintig zaken worden geseponeerd. Deze jongeren hebben vorig jaar gebruikgemaakt van de inkeerregeling.

Van 61 jongeren is volgens het OM bewezen dat ze gebruik hebben gemaakt van de gestolen examens. De 37 verdachten die het OM deze maand naar een taakstrafzitting wil sturen, krijgen van het OM straffen tot zestig uur voorgelegd. Bij dergelijke zittingen is het gebruikelijk dat als een verdachte niet akkoord gaat met de door de officier van justitie voorgestelde straf, het OM de verdachte alsnog voor de rechter brengt.

De diefstal van de eindexamens werd in mei vorig jaar ontdekt nadat het eindexamen Frans via internet werd gepubliceerd. Uiteindelijk bleken op de Rotterdamse school 27 eindexamens via het dak uit de kluis te zijn gestolen. In het onderzoek zijn meer dan de zestig verdachten van heling gehoord. Tegen een deel is echter onvoldoende bewijs voorhanden.

Van de vermoedelijke gebruikers zijn zo'n zestig namen doorgegeven aan de onderwijsinspectie. Een groot deel van deze jongeren heeft geen diploma gekregen of raakte het diploma kwijt.

De elf jongeren die achter de inbraak in de school en de eerste verspreiding van de examens zaten, stonden begin dit jaar al voor de rechter. Zij kregen cel- en werkstraffen opgelegd, waarvan een maand cel en 170 uur werkstraf de hoogste straf was. Een minderjarige verdachte werd schuldig verklaard, maar kreeg geen straf opgelegd.