'Biobrandstof niet altijd duurzaam'

static

Het verbranden van 'klimaatneutraal' afvalhout en snoeihout in energiecentrales leidt ertoe dat deze stoffen minder gebruikt kunnen worden in spaanplaten en tuincompost. Daardoor moet meer turfstrooisel worden geïmporteerd, vaak vanuit kwetsbare veengebieden. De positieve milieueffecten worden daarmee teniet gedaan, zo stellen vier milieuorganisaties vrijdag in de Volkskrant.

Schoon afvalhout zou zo populair zijn bij duurzame stroomopwekkers dat het nauwelijks nog gebruikt wordt als grondstof voor spaanplaten of compost, zo waarschuwen de organisaties. Ze stellen dit in een studie naar de ongewenste gevolgen die gepaard gaan bij het gebruik van biomassa voor het opwekken van duurzame energie.

Ook het gebruik van aardappelschillen in biocentrales heeft ongewenste neveneffecten, aldus Greenpeace, Natuur & Milieu, IUCN en het Wereld Natuur Fonds. Veel van die schillen werden in het verleden gebruikt om varkens te voeren, maar verdwijnen nu in energiecentrales. Volgens marktkenners leidt dat tot meer import van soja voor varkensvoer uit plantages in Zuid-Amerika.

Die verhoogde soja-invoer heeft negatieve gevolgen voor het landgebruik en het mestoverschot in Nederland, zo stellen de milieugroepen. "De vrees bestaat dat door de toename van het aantal bio-energie-installaties de vraag naar biomassa als brandstof zodanig toeneemt dat andere toepassingen van biomassa in het gedrang komen", schrijven ze.