[WK] Wedden op het WK - Deel 1

heywoodu

Het WK voetbal in Brazilië staat voor de deur en dus wordt daar uitgebreid naar uitgekeken. Wij willen dat naast de voorbeschouwingen ook eens op een andere manier doen, namelijk door in een aantal delen te kijken wat de wedkantoren ons allemaal aanbieden en hoe deze 'experts' de kansen inschatten. Uiteraard kun je er geld op inzetten wie er in Rio met de wereldtitel vandoor gaat, maar er zijn nog vele andere mogelijkheden om het WK net een beetje spannender te maken.

De grootste en meest bekende 'markt' - zoals een bepaald soort weddenschap genoemd wordt - is natuurlijk die waar men inzet op de winnaar van de wereldtitel. Al het andere is leuk, maar uiteindelijk is dat het enige waar het voor de spelers en fans om draait. Bij de bookmakers zijn er vier duidelijke favorieten, gevolgd door een grote groep outsiders.

Gastland Brazilië staat zoals je kunt verwachten op de eerste plek. De Brazilianen werden in 2002 voor de vijfde - en tot nu toe laatste keer - wereldkampioen, maar daar moet dit jaar verandering in komen. In plaats van pentacampeão, vijfvoudig kampioen, wil men na de zomer de hexa, titel nummer zes, binnen hebben. De bookmakers geven hiervoor vier keer je inzet terug. Aartsrivaal Argentinië volgt met ruim vijf keer de inzet, terwijl Duitsland en Spanje Europa vertegenwoordigen bij de favorieten.Voor een wereldtitel voor Die Nationalelf kun je je inzet verzevenvoudigen, een Spaanse zege levert nog iets meer op.

Achter de vier toplanden staan zo'n acht á negen landen die gezien worden als outsiders, met België voorop. Dit is ook waar Nederland te vinden is bij de wedkantoren. Denk je dat Oranje de titel pakt? Het kan je een kleine 35 keer je inzet opleveren. Dat Nederland vier jaar geleden in de finale stond is natuurlijk geen garantie voor succes, dat snappen ook de bookmakers: Voor elke euro inzet op een herhaling van dat feit krijg je liefst tien tot vijftien euro retour. Het bereiken van de halve finale levert je bijna zeven keer je inleg op, tegen ruim drie keer voor een plekje in de kwartfinale.

Waar favorieten zijn, zijn er natuurlijk ook deelnemers die eigenlijk op voorhand kansloos zijn. Dit jaar gaat het dan vooral om Iran, Honduras, Costa Rica, Algerije en Australië. Een plekje in de halve finale voor Bryan Ruiz en zijn kompanen uit Costa Rica levert je tot driehonderd keer je inzet op, als je die gok durft te nemen. Slim wat geld plaatsen op een laatste plaats in groep B voor de Aussies? Helaas, voor een inleg van een tientje krijg je niet meer dan dertien euro terug.

Ook per groep kan er ingezet worden. Een aantal groepen hebben een zeer duidelijke favoriet. Zo krijg je voor Brazilië in groep A of Argentinië in groep F niet meer dan 1,25 keer je inzet terug bij groepswinst. Als Nederland groep B voor zich opeist levert dat de gelukkige wedder overigens ruim vier keer de inzet op, wereldkampioen Spanje is uiteraard favoriet. 

De meest open groep lijkt volgens de bookmakers groep D te zijn. Italië is daar de favoriet, met ongeveer 2,6 keer de inzet voor groepswinst. Uruguay en Engeland volgen met ruim drie keer echter op korte afstand, terwijl het arme Costa Rica maar liefst vijftig keer je inzet uit kan laten betalen. Ook groep E lijkt spannend te worden. Frankrijk heeft een goede kans om door te gaan, maar tussen Zwitserland en Ecuador kan het een heftige strijd worden. 

De kans dat Nederland zich plaatst voor de achtste finales is volgens de bookmakers reëel, met ongeveer 55 tot 60 procent. Ongeveer 2,4 keer je inzet is je deel als ze het niet halen. Met de eerder genoemde 'kansloze' landen kan ook al flink verdiend worden als ze de groepsfase overleven. Met Costa Rica kun je je geld verelfvoudigen, kwalificatie van Australië levert zelfs nog meer op.