[WK] Voorbeschouwing Groep B

Sjors (Sj0rSz)

Op donderdag 12 juni begint in Brazilië het wereldkampioenschap voetbal. Elke dag blikt FOK!sport vooruit op dit toernooi. Vandaag bekijken we de landen in Groep B, de groep met onder meer Nederland en Spanje.

Spanje

Spanje begon de kwalificatie voor het WK voetbal in Brazilië als regerend wereldkampioen en bereikte zonder problemen het hoofdtoernooi. De Spaanse ploeg zat in de groep met Frankrijk, Finland, Georgië en Wit-Rusland. Op twee gelijke spelen na werden alle wedstrijden gewonnen. De Wit-Russen werden in eigen land op de grootste nederlaag (4-0) in de groep getrakteerd. Jordi Alba en Pedro (3) tekenden op 12 oktober 2012 het vonnis. Eén van de vele Spaanse sterren staat in het doel; Iker Casillas.

Spanje pakte vier jaar geleden voor het eerst in de historie de wereldtitel. De Spaanse nationale ploeg miste overigens maar vijf keer een wereldkampioenschap. In 1938, 1954, 1958, 1970 en 1974 was het land er niet bij, omdat zij er niet in slaagden kwalificatie te bewerkstelligen. Sinds 1998 hebben de Spanjaarden de groepsfase telkens overleefd en ook deze keer is de verwachting dat dit zal lukken.


Fernando Torres (Spanje) viert zijn doelpunt tegen een oefeninterland tegen Bolivia (PRO SHOTS / Marca)

Nederland

Het Nederlands elftal, de runner-up van het WK voetbal in Zuid-Afrika, deed het in de kwalificatie nog wat beter dan Spanje. In de groep met Roemenië, Hongarije, Turkije, Estland en Andorra werd niet verloren en maar één keer gelijkgespeeld; Estland hield het team van bondscoach Louis van Gaal op 2-2. Alle overige wedstrijden werden gewonnen, waardoor Oranje zich kinderlijk eenvoudig voor de eindronde in Brazilië wist te plaatsen. Eén van de sterspelers bij het Nederlands team is Mancunian Robin van Persie.

Voor de fans van het Nederlands elftal staat het WK voetbal van vier jaar geleden nog vers in het geheugen gegrift. Toen werd namelijk de finale tegen Spanje gespeeld, maar werd met 1-0 verloren door een doelpunt van Andres Iniesta. Sinds 1990 overleefde Oranje telkens de groepsfase, behalve in 2002. Nederland miste het WK van 2002 in Zuid-Korea, vanwege misgelopen kwalificatie.

Australië

Australië werd voorafgaand aan de kwalificatie ingedeeld bij Oman, Saoedi-Arabië en Thailand. The Socceroos verloren tijdens deze wedstrijden slechts één keer. Saoedi-Arabië was in eigen land met 1-3 te sterk. De overige vijf wedstrijden werden allemaal gewonnen. De grootste zege werd geboekt op Oman (3-1) door doelpunten van Brett Holman, Joshua Kennedy en Mile Jedinak. De bekenste naam bij Australië is die van Tim Cahill. Hij speelde jarenlang in Engeland voor Everton.

Australië kwalificeerde zich in 1974 voor het eerst voor het WK voetbal, maar kwam in dat jaar niet verder dan de eerste ronde. In de daaropvolgende edities werd kwalificatie niet bewerkstelligt, maar dat was in 2006 (Duitsland) anders. Toen lukte het namelijk wel en werd prompt de achtste finale bereikt. Daarin was Italië met 1-0 te sterk.


De Australische selectie voorafgaand aan het kwalificatieduel tegen Irak (PRO SHOTS / Action Images)

Chili

Tot slot verliep de kwalificatie voor Chili iets moeizamer. De Chilenen eindigden in de kwalificatie van de CONMEBOL op de derde plaats in de continentale competitie, maar moesten wel zes nederlagen en een gelijkspel slikken. Mede door de negen zeges bereikte de ploeg toch het WK voetbal. In Zuid-Afrika kwam het land tot aan de tweede ronde. In de twee edities daarvoor kwalificeerde de formatie van Jorge Sampaoli zich niet. Eén van de bekendere spelers binnen de Chileense selectie is Arturo Vidal, hij komt uit voor Juventus.

Chili presteerde tijdens het WK voetbal in Zuid Amerika (1962) het beste. Het land reikte destijds tot de derde plaats. In de jaren daarna was het land alleen in de eerste of tweede ronde van het mondiale voetbaltoernooi actief of slaagde er niet in zich te kwalificeren. In 2010 betekende de tweede ronde het einde voor de Chilenen.

Wedstrijdschema

13/06 21.00 Spanje - Nederland
13/06 24.00 Chili - Australië

18/06 18.00 Australië - Nederland
18/06 21.00 Spanje - Chili

23/06 18.00 Australië - Spanje
23/06 18.00 Nederland - Chili