[Giro] Quintana wint eindklassement

Mexicanobakker

Nairo Quintana is officieël de winnaar van de Giro d'Italia van 2014 geworden. Na gisteren kon de Colombiaan de overwinning eigenlijk al niet meer ontgaan, omdat de slotrit in de koers een vlakke etappe was waarin in principe niet meer wordt aangevallen. De etappe zelf werd gewonnen door Luka Mezgec, die de derde etappezege voor Giant-Shimano binnenhaalde.

In de laatste etappe werd een parcours in Trieste afgewerkt waarover de renners een aantal ronden moesten rijden. Dit parcour was nagenoeg vlak met een klein klimmetje en kende veel lange straten waardoor ontsnappen vrijwel onmogelijk was. Toch probeerden onder andere Lars Bak en Svein Tuft aan te vallen.

Op de enige klim op enkele kilometers van de streep probeerde Team Sky de boel uit elkaar te trekken voor hun sprinter, Ben Swift, die deze klimmetjes wat beter kan verwerken. Hiermee hoopte de ploeg de andere sprinters af te schudden. Het mocht echter niet baten waardoor het een open strijd werd. Adam Hansen van Lotto-Belisol en Daniel Oss van BMC probeerden aan te vallen, maar zij slaagden niet.

Het werd een massasprint, en in het bochtige eindgedeelte konden de renners elkaar maar moeilijk volgen. Mezgec zat in de beste positie terwijl favoriet Nacer Bouhanni van ver moest komen. Bouhanni maakte het goed terwijl Mezgec de benen stil kon houden. Hierdoor kon Bouhanni niet meer voorbij Giacomo Nizzolo en Tyler Farrar komen. Mezgec lukte dit wel en zo won hij de laatste etappe. Bouhanni wint wel de rode trui voor het puntenklassement.