Beste wereldjaarprestaties tijdens Diamond League Eugene

heywoodu

Tijdens de Diamond League in Eugene zijn op veel onderdelen beste wereldjaarprestaties neergezet. Dat gebeurde als eerste op de twee mijl bij de vrouwen, een afstand die internationaal zeer zelden gelopen wordt. De Keniaanse Mercy Cherono pakte met 9:13,27 de winst, waarmee ze goed was voor de derde tijd ooit.

De Russische hoogspringster Anna Chicherova won haar eerste wedstrijd van het seizoen. Ze sprong als enige over 2,01 meter, drie centimeter hoger dan de 1,98 die Ana Simic eerder dit jaar liet noteren. Ook de Spaanse Ruth Beitia en de Poolse Justyna Kasprzycka kwamen met 1,99 meter hoger dan de oude toptijd van het jaar.

Op de 400 meter horden bij de vrouwen won de Jamaicaanse Kaliese Spencer. Met een tijd van 54,29 seconden was ze drie tienden sneller dan Kemi Adekoya uit Bahrein eerder deze maand. Ook op de steeplechase bij de vrouwen ging de beste tijd van het jaar eraan. Sofia Assefa won in 9:11,39 minuten, voor landgenote Hiwot Ayalew. De Amerikaanse Emma Coburn, in Shanghai nog goed voor een verrassende zege, werd nu derde.

De 400 meter bij de mannen was wellicht de mooiste race van de dag. Olympische kampioen Kirani James en wereldkampioen LaShawn Merritt bleken opnieuw zeer aan elkaar gewaagd. Met een ziedende finish stuwden ze elkaar naar een toptijd van 43,97 seconden. Merritt bleek op de fotofinish echter het hoofd te moeten buigen voor zijn jonge concurrent uit Grenada.

Pascal Martinot-Lagarde pakte de zege op de 110 meter horden. Met 13,13 seconden liep de Fransman de snelste tijd van het jaar en versloeg hij Hansle Parchment en David Oliver. De Amerikaanse Tori Bowie, vooral bekend als verspringster, sprintte zeer verrassend naar de zege op de 200 meter. Met 22,18 seconden liep ze de beste wereldjaarprestatie. Blessing Okagbare werd tweede, terwijl wereldkampioene Shelly-Ann Fraser-Pryce nog altijd niet fit leek en laatste werd.

Op de 5000 meter bij de mannen ging de zege naar de Keniaan Caleb Ndiku. Met een ijzersterke slotronde maakte hij korte metten met Yenew Alamirew uit Ethiopië. De 13:01,71 van Ndiku was de snelste tijd van het jaar. De 800 meter stond in het teken van de terugkeer van wereldrecordhouder David Rudisha. De Keniaan was al goed, maar kon 'slechts' 600 meter het tempo bepalen en werd zevende. De overwinning was voor de jonge Nijel Amos uit Botswana, in 2012 goed voor olympisch zilver. Zijn 1:43,63 was de snelste tijd van het jaar en goed genoeg om de Ethiopiër Mohammed Aman een zeldzame nederlaag toe te dienen.

Het slotstuk van de avond was zoals altijd in Eugene de zogenaamde Bowerman Mile. De lopers begonnen met een geweldige sprint over de eerste honderd meter, maar daarna zakte het tempo wat in. Met 300 meter te gaan besloot Ayanleh Souleiman uit Djibouti het hazenpad te kiezen. Hij kreeg alleen Silas Kiplagat mee, maar de Keniaan kon er in het laatste stuk niet meer voorbij. Souleiman won in 3:47,32 en is daarmee de tiende snelste loper aller tijden.