Schade na gaslek Apeldoorn groter dan verwacht

Harry

De schade aan de gasleidingen in Apeldoorn is groter dan verwacht. Het is nog volkomen onduidelijk wanneer de bijna 1300 getroffen huishoudens weer gas hebben, meldt een woordvoerder van netbeheerde Liander zaterdagavond. Dit weekend in ieder geval niet is de verwachting.

Bij controle bleek dat veel leidingen rond de plek van het lek voor de helft vol modder staan. Dit moet zeer voorzichtig worden doorgespoten en vervolgens nauwkeurig worden gecontroleerd. "Anders kan er straks zand in een cv-ketel komen en dat is niet goed", aldus de zegsvrouw. "Dit is een zeer arbeidsintensieve klus, ik vrees dat het lang gaat duren." Hoelang kon zij echter niet zeggen.

In de Gelderse stad zitten sinds vrijdagochtend bijna 1300 huishoudens zonder gas. Bij graafwerkzaamheden aan een waterleiding werd per ongeluk de gasleiding geraakt. Daardoor kwam er water en zand in de leiding.

De gemeente heeft zaterdag een noodbevel afgekondigd in verband met het gaslek. Omdat de gastoevoer overal afgesloten moet worden, mogen medewerkers van netbeheer Liander de deur van getroffen woningen openbreken als de bewoners niet thuis zijn. "Dat is echter een uiterste middel als we mensen echt niet kunnen bereiken", aldus de woordvoerder.

Door het bezoek aan alle getroffen woningen wordt het herstel een tijdrovende klus, maar volgens de woordvoerder kan het niet anders met het oog op de veiligheid. Liander heeft speciaal voor de betrokkenen een informatielijn opengesteld.

Getroffen huishoudens hebben recht op een vergoeding voor het ongemak. Bij een gasonderbreking van maximaal acht uur ontvangt men een bedrag van 35 euro. Als de onderbreking langer dan acht uur duurt krijgt de bewoner voor iedere vier uur extra een bedrag van twintig euro. Deze vergoeding wordt automatisch door Liander overgemaakt.