Judoka's Mooren en Verhagen winnen in Madrid

Boris (borisz)

Judoka's Jeroen Mooren en Sanne Verhagen hebben in Madrid de European Open op hun naam geschreven. De wereldbekerwedstrijd in Madrid was het eerste toernooi dat meetelt voor de kwalificatie van de Olympische Spelen. 

Mooren, die uit komt in de klasse tot zestig kilogram, won in de finale van de Bulgaar Yanislav Gerchev. Eerder won hij op ippon van de Portugees Branco Duarte, de Italiaan Carmine di Loreto en de Wit-Rus Arif Bagirov. In de halve finale versloeg hij de Spanjaard Francisco Garrigos. 

Verhagen (-57 kg) versloeg de Britse Stephanie Inglis, de Française Cindy Huber, de Oekraïense Shushana Hevondian en de Spaanse Jaione Zaragueta. In de finale rekende ze af met de Française Helene Receveaux. 

Voor Mooren was het zijn eerste toernooizege in vijf jaar tijd. Voor de 21-jarige Verhagen was het haar eerste zege op de World Tour. Het kwalificatietraject naar Rio duurt twee jaar. Op twee WK’s, twee EK’s en een veelvoud aan Grand Slams, Grand Prix en wereldbekerwedstrijden zijn punten te behalen voor de olympische kwalificatie.