'Dure sigaretten ontmoedigen rokende tieners'

Harry

Nederlandse tieners stoppen eerder met roken als sigaretten duurder worden. Als de prijs van een pakje sigaretten naar tien euro zou gaan, stopt bijna een derde van de rokende jongeren. Twee op de tien zegt dan te minderen. Dat meldt de Hartstichting zaterdag, Wereld Niet Roken Dag, op basis van onderzoek van TNS Nipo onder 2557 jongeren tussen de 13 en 17 jaar.

De Hartstichting wil dat de prijs van sigaretten fors omhoog gaat. Voor jongeren zou het dan onmogelijk of zeer onaantrekkelijk worden om met roken te beginnen. Volgens de stichting beginnen er naar schatting elk jaar 37 duizend jongeren met roken.

Een structurele prijsverhoging van tabakswaren zou mogelijk het aantal jonge rokers remmen. De Hartstichting wil dat de tabaksaccijnzen ieder jaar minimaal tien procent omhoog gaan.

Een groot deel van de jongeren uit het onderzoek schaart zich achter het standpunt van de Hartstichting over accijnsverhoging. Ruim 55 procent is het eens met een jaarlijkse verhoging van vijftig cent op een pakje sigaretten.