'Toezicht op banken en verzekeraars doorgeslagen'

Harry

Het financiële toezicht in Nederland is doorgeslagen. Dat zeggen diverse commissarissen en oud-topbestuurders van banken en verzekeraars zaterdag in Het Financieele Dagblad. Volgens hen zijn de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) te streng omdat zij bang zijn voor de publieke opinie als er weer een fout wordt gemaakt.

"Ze zijn niet te beroerd om bij Pauw & Witteman de hele sector over een kam te scheren", zegt oud-topman Floris Deckers van Van Lanschot Bankiers over DNB. De toezichthouder is zich volgens hem sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 steeds meer aanwijzingen gaan geven over hoe de bank moet werken, soms zelfs zonder dat daar een goed afgerond onderzoek aan ten grondslag lag.

Ook Aegon-commissaris Antony Burgmans haalt in de krant uit naar de toezichthouder. "Een verzekeraar is zeer complex. Ik moet regelmatig alle zeilen bijzetten om te begrijpen wat daar precies gebeurt. Het enige wat DNB en AFM interesseert, is het aantal vergaderingen en het aantal commissariaten dat iemand bekleedt", zegt de voormalig topman van Unilever.

Volgens Peter Wakkie, commissaris bij ABN AMRO stellen de toezichthouders zich steeds formeler op. "Vroeger had je een gesprek en dan kreeg je een geschreven verslag van wat er mondeling besproken was. Nu krijg je een brief waarin slechts zijdelings wordt gerefereerd aan datgene wat jij dacht besproken te hebben."