'Ex-CEO Microsoft koopt Los Angeles Clippers'

Boris (borisz)

Voormalig Microsoft-topman Steve Ballmer gaat het Amerikaanse basketbalteam Los Angeles Clippers kopen voor omgerekend 1,47 miljard euro. Hij heeft een deal bereikt met Shelly Sterling, de echtgenote van de in opspraak geraakte teameigenaar Donald Sterling. Dat heeft een bron die bekend is met de gesprekken gezegd tegen persbureau AP. De overeenkomst moet nu worden voorgelegd aan de NBA, de Amerikaanse basketbalbond.

Shelly Sterling, die de helft van het team bezit, voerde de onderhandelingen na de gewraakte uitspraken van haar man. In een geluidsopname die vorige maand openbaar werd is te horen hoe Donald Sterling zijn vriendin vraagt geen zwarte mensen mee te nemen naar wedstrijden van zijn team of met ze op de foto te gaan. Aanleiding voor het verzoek was een foto van Sterlings vriendin samen met basketballegende Magic Johnson. In een interview dat hij later gaf maakte Donald Sterling het er niet beter op. Hij opperde dat Johnson niet genoeg heeft gedaan voor etnische minderheden en verwees meermaals naar het feit dat de ex-basketballer seropositief is. Ballmer sprak zondag ruim een uur met Shelly Sterling, die de helft van het team bezit, aldus de bron. De vraag is nu of haar echtgenoot akkoord gaat met de verkoop. "Ze gaan zijn vijftig procent niet verkopen zonder zijn goedkeuring", zei de bron.

Een advocaat van Donald Sterling zegt dat zijn cliënt er niet over piekert om het team te verkopen. "Sterling verkoopt het team niet", zei advocaat Bobby Samini. "Dat is zijn standpunt. Hij verkoopt niet." Deze verklaring staat haaks op een brief van vorige week van een van Sterlings advocaten, die in handen is van AP. "Donald T. Sterling machtigt Rochelle Sterling om met de NBA alle zaken af te handelen aangaande de verkoop van de Los Angeles Clippers", stond er in de brief. Onderaan de brief stond dat hij 'gelezen en goedgekeurd' was door Donald Sterling, met diens handtekening erbij. Volgens Samini is zijn cliënt teruggekomen op zijn eerdere brief vanwege 'het gedrag van de NBA'. De teameigenaren in de bond stemde eind april ervoor om Sterling voor het leven te verbannen uit de NBA en legde hem een boete van 1,83 miljoen euro op. Voor dinsdag staat nog een bijeenkomst van de clubeigenaren gepland. Daar moet worden besloten of Sterling zijn team wordt ontnomen, omdat hij de competitie schade heeft berokkend. Volgens de regels van de NBA kan deze drastische stap worden genomen, als driekwart van de clubeigenaren voor stemt. Het is onduidelijk of deze stemming doorgaat, nu Ballmer een deal heeft gesloten met Shelly Sterling.