Teambazen steunen klantenauto's

Peterselieman

De teambazen van de topteams uit de Formule 1 zijn voor het toestaan van klantenauto's. Het is een van de maatregelen die de kosten in de sport moet drukken, terwijl de kwaliteit overeind blijft.

De nieuwe teambaas van Ferrari, Marco Mattiacci, legt uit. "Wij geloven sterk in klantenauto's. Als er nou één manier is om een hoger instapniveau tegen lagere kosten te garanderen, dan is dat wel via klantenauto's. Met een klantenchassis kan een nieuw team twee, drie jaar ervaring opdoen en dan zelf constructeur worden. Het is een praktische gedachte." Red Bull-teambaas Christian Horner is het met hem eens, want het is de manier dat een renstal een stabiele basis op kan bouwen.

Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff is minder positief, hij ziet het al een laatste uitweg. "Het is een scenario om een competitief veld met genoeg bolides te garanderen. Als het aantal deelnemers tot op kritiek niveau daalt, zeg twintig of achttien bolides, dan moeten we maatregelen treffen. Dat kan met drie wagens per team of met klantenauto's."