Zonderland en Van Gelder dicht bij finaleplaats EK

Frank (franklop)

Epke Zonderland en Yuri van Gelder zijn zo goed als zeker van een plaats in de toestelfinales op het EK turnen in Sofia. Zonderland kwam donderdag in de kwalificaties op het rek tot een score van 15,866, Van Gelders oefening aan de ringen kreeg een waardering van 15,500.

Van Gelder kreeg voor zijn oefening een beoordeling van liefst 9,1, terwijl zijn moeilijkheidsgraad 6,4 was. Zonderland, de regerend olympisch en wereldkampioen op het rek, kreeg een moeilijkheidsgraad van 7,3. De uitvoering leverde hem 8,566 punten op.

Of de Nederlanders daadwerkelijk om de medailles mogen strijden, hangt af van de uitslag van de laatste kwalificatieronde later donderdag. De beste acht turners van de voorrondes plaatsen zich voor de finale.

Zonderland kwam ook in actie op de brug (15,600) en het paard (12,366). Jeffrey Wammes, Bart van Deurloo en Casimir Schmidt zijn ook van de partij in de Bulgaarse hoofdstad.

De Nederlandse turnploeg kwam in de kwalificaties tot een teamtotaal van 258,661. Omdat veel concurrenten nog komen, is het afwachten of dat voldoende is voor de landenfinale.