Schade overstromingen Balkan loopt in miljarden

Redactie

Het hoogwater heeft zich woensdag in grote delen van Bosnië en Servië teruggetrokken. Duidelijk is dat de overstromingen, de grootste in ruim een eeuw, voor miljarden euro's schade hebben aangericht. Een groot probleem, omdat beide landen dit geld niet hebben. Een afvaardiging van de Europese Unie en de NAVO brengt woensdag een bezoek aan de twee landen om te bespreken welke stappen er nu moeten worden genomen.

De Bosnische autoriteiten vrezen dat de schade veel groter is dan de schade die werd aangericht tijdens de Bosnische Oorlog, die van 1992 tot 1995 duurde. De Servische premier Aleksandar Vucic zei eerder al dat de schade meer dan 0,6 procent van het bruto binnenlands product is. Dat wil zeggen dat Servië bij de EU kan aankloppen voor een bijdrage uit het solidariteitsfonds.

"De omvang van de schade is zo huiveringwekkend dat het beter is om geen details bekend te maken voordat we er een helder beeld van hebben", zei de Bosnische minister van buitenlandse zaken Zlatko Lagumdzija maandag. Inmiddels is duidelijk dat zo'n vier miljoen mensen getroffen zijn door de watersnood. Rond de honderdduizend huizen en 230 scholen zijn door het water verwoest en in het hele land hebben 2100 aardverschuivingen plaatsgehad. Bruggen, drinkwatervoorzieningen en rioleringen zijn als gevolg van de natuurramp verwoest.

Veel mensen hebben geen inboedelverzekering, laat staan een verzekering als hun huis door een natuurramp is weggevaagd. Daarbij komt nog eens dat het noorden van Bosnië grotendeels afhankelijk is van de landbouw. De economische motor van het gebied is door de watersnood echter volkomen vastgelopen. Dat kan betekenen dat het werkloosheidscijfer, dat nu al op 44 procent ligt, verder stijgt.

In Servië is het eveneens kommer en kwel. Het land is arm en nog altijd herstellende van de schade die door de oorlog in het land is aangericht. Bovendien zucht het land onder wanbestuur en corruptie. De werkloosheid ligt volgens de officiële cijfers op zo'n twintig procent, maar is in werkelijkheid veel hoger. Het wassende water heeft zo'n 3500 kilometer aan wegen weggeslagen en zo'n dertig procent van spoorverbindingen is nog altijd onbruikbaar.