Grote gevangenisopstand in Aruba

Redactie

Gevangenen in een cellencomplex in Aruba zijn dinsdag massaal in opstand gekomen. In totaal ontvluchtten 84 gedetineerden hun cel en staken ze de vleugel van het complex in brand. Uiteindelijk keerde met hulp van Nederlandse mariniers de rust terug, meldt Defensie woensdag.

Gevangenen staken matrassen in brand en wisten uit hun afdeling te vluchten. Rond vijf uur steeg er rook op uit het cellencomplex. De brandweer rukte uit met groot materieel en politie-eenheden uit alle districten werden naar de gevangenis gestuurd. Het complex ligt op de oostelijkste punt van Aruba.

Acht gevangenen werden gearresteerd en overgebracht naar verschillende politiecellen op het eiland. Zij worden gezien als de aanstichters van de opstand. Overige gevangenen die de afdeling hadden verlaten, zijn weer teruggegaan naar hun cel.

De 43 mariniers vormden buiten de gevangenis een beveiligingsring om te voorkomen dat opstandige gevangenen wisten te ontsnappen. Ook werd een boot en helikopter van de marine ingezet.

Het is nog onduidelijk waarom de gedetineerden in opstand kwamen. Uit een recent onderzoek werd duidelijk dat de gevangenis in zeer slechte bouwkundige staat verkeerd. De relatie tussen personeel en gevangenen is slecht. Bovendien is er een groot tekort aan personeel: ruim dertig vacatures op een totaal personeelsbestand van 150. De gevangenis kent ook een hoog ziekteverzuim onder haar personeel.

Het is volgens het ministerie al dagen onrustig in de Arubaanse gevangenis. Maandag ontsnapten al twee gevangen. Zogeheten combat trackers, speciaal getrainde spoorzoekers van het korps mariniers, hebben geprobeerd ze op te sporen. Ze zijn nog altijd voortvluchtig.

Op buureiland Curaçao ontsnapten donderdag ook al twee gevangenen. Een van hen werd dinsdag weer opgepakt. Hij was bij zijn jongere broer, die in april uit een jeugdinrichting verdween.