NS is overlast door stakende schoonmakers zat

Redactie

De NS is de troep in de treinen en op de stations door de staking van de schoonmakers zat. Het vervoerbedrijf gaat daarom meer druk uitoefenen op de vakbonden en de schoonmaakbedrijven die het inhuurt op om snel tot een cao te komen. Dat heeft de NS woensdag laten weten.

De NS is in gesprek met de belangrijkste schoonmaakbedrijven. Daarmee hoopt de NS dat er zo snel mogelijk een sectorbrede cao komt, of een op bedrijfsniveau. Daarmee hoopt het spoorbedrijf dat 'de onacceptabele overlast voor reizigers snel kan worden beëindigd'. De schoonmakers voeren sinds eind maart acties.

FNV Bondgenoten wordt door de NS 'op hun verantwoordelijkheid gewezen'. Het bedrijf zegt er klaar mee te zijn als podium te worden gebruiktvoor acties vanwege de landelijke zichtbaarheid. Naar eigen zeggen is het vervoersbedrijf juist een van de opdrachtgevers die al jaren laten zien hoe er verantwoordelijk met schoonmakers kan worden omgegaan, door bijvoorbeeld niet in te zetten op prijs.

Volgens de NS worden de schoonmakers die wel werken nu geïntimideerd. De NS overweegt naar de rechter te stappen als dit zich vaker voordoet. FNV Bondgenoten claimde dinsdagavond nog dat er uitzendkrachten worden ingezet als 'stakingsbrekers'. Het vervoerbedrijf zegt alleen uitzendkrachten te gebruiken voor noodreiniging.

Verder worden vrijwilligers ingezet en zijn papieren tasjes opgehangen, zodat reizigers hun afval kunnen meenemen. Door de wel beschikbare schoonmakers, ongeveer zestig procent, slim in te zetten zijn naar eigen zeggen onveilige situaties in de treinen voorkomen. De enige stations met overlast zijn volgens de NS Amsterdam Centraal en Bergen op Zoom.