'Nederlanders kraken iCloud'

Redactie

Een bende Nederlandse hackers heeft de beveiliging van Apple gekraakt. Hierdoor kan de vergrendeling van gestolen iPhones ongedaan worden gemaakt, schrijft De Telegraaf woensdag.

Van de hackers zit er één in Nederland en één in Casablanca. Ze zouden vijf maanden aan de hack hebben gewerkt. Een van hen, die zichzelf AquaXetine noemt, zegt volgens de krant niet op geld uit te zijn. Ze zouden de Apple-gebruiker alleen bewust willen maken dat de iPhone en iCloud niet altijd veilig zijn.

De hackers, die onder de naam Doulci operereren, stellen dat de afgelopen dagen dertigduizend gestolen iPhones zijn ontgrendeld. Chinese handelaren zouden vergrendelde Apple-apparaten massaal op veilingsites kopen voor 50 tot 150 dollar en ze vervolgens in ontgrendelde staat doorverkopen voor 450 tot 700 dollar.

Beveiligingsexpert Mark Loman vermoedt volgens de krant dat de hackers een computer hebben geplaatst tussen de iPhone en de systemen van Apple. De telefoon zou daardoor ten onrechte denken dat die met een Apple-server communiceert. Vanuit de nepcomputer wordt vervolgens opdracht gegeven de telefoon te ontgrendelen. Loman vreest dat de hackers tot meer in staat zijn, zoals het lezen van iMessage-berichten.

De twee zouden Apple al eind maart op de hoogte hebben gebracht van het lek, maar het bedrijf zou nog niet hebben gereageerd.