Onderhandelingen Philip Morris en vakbonden mislukt

Harry

De gesprekken tussen de directie van Philip Morris en de vakbonden over een sociaal plan voor de werknemers van de sigarettenfabriek in Bergen op Zoom zijn gestrand. Dat hebben de vakbonden woensdagnacht bekendgemaakt.

De bonden en de sigarettenfabrikant hebben vier dagen onderhandeld. Volgens de vakbonden is het aanbod van Philip Morris dat nu voorligt voor de 1230 werknemers die worden ontslagen 'uiterst mager'. De fabriek heeft bij de aankondiging van de sluiting begin april beloofd om een ruim sociaal plan te hanteren.

Volgens de vakbonden houden de werknemers maar dertig procent over van de nu voorgestelde schadeloosstelling. Dat komt door extra belastingen en geen WW-opbouw en pensioenindexatie. De toegezegde begeleiding naar ander werk wordt daarnaast bekostigd vanuit het budget voor de schadevergoedingen en is volgens de bonden te kort van duur.

"De bonden kunnen dus geen andere conclusie trekken, dan dat Philip Morris niet wil bewegen en de werknemers aan het lijntje houdt", zo luidt het persbericht. "Het vertragen is nu genoeg geweest." De bonden leggen het laatste bod van de fabrikant woensdagmiddag voor aan hun leden.