Teeven bekritiseert Italië om asielzoekers

Redactie

Italië moet meer werk maken van de identificatie en registratie van asielzoekers uit Eritrea. Dat vindt staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD), die daarover dinsdagochtend heeft gebeld met de Italiaanse minister van justitie.

"Mij is verzekerd dat al het mogelijke wordt gedaan, maar tegelijkertijd moet ik constateren dat nagenoeg iedereen uit Eritrea niet eerder is geïdentificeerd", zei Teeven dinsdag in de Tweede Kamer. Op grond van Europese afspraken moeten alle binnenkomende vluchtelingen worden gecontroleerd, maar Italië zegt de toestroom niet aan te kunnen.

Teeven praat de komende tijd verder met de Italianen. Begin volgende maand is er Europees overleg over de kwestie. Teeven vindt het in dit stadium te ver gaan om Italië uit de Schengenzone te zetten, zoals de VVD bepleit.

De bewindsman reageerde verder op verwijten van het CDA. De partij verwijt Teeven niet streng genoeg op te treden aan de landsgrenzen. Anders dan Nederland zou Duitsland namelijk wel asielzoekers terugsturen.

"We moeten niet doen of wij gekke Henkie zijn en mensen nooit terugsturen naar Duitsland", aldus Teeven. Nederland heeft volgens de bewindsman het afgelopen jaar 550 mensen teruggestuurd over de grenzen met België en Duitsland. Volgens hem gaat het om een normale gang van zaken die is vastgelegd in afspraken met de buurlanden.

Teeven luidde vorige week de noodklok over de toestroom van asielzoekers, die de afgelopen tijd fors is toegenomen. Vooral Eritrese vluchtelingen komen massaal naar Nederland, vermoedelijk via mensensmokkelaars.