UvA scoort het vaakst in subsidieregen NWO

Harry

Achttien wetenschappers aan de Universiteit van Amsterdam krijgen elk maximaal achthonderdduizend euro om eigen wetenschappelijk onderzoek te starten. Dat blijkt uit de jaarlijkse lijst van Vidi-onderzoekssubsidies van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), die maandag verscheen.

Hiermee leveren de UvA en het aanverwante Academisch Medisch Centrum (AMC) het grootste aantal wetenschappers dat een subsidie krijgt. Aan de Universiteit Utrecht krijgen dertien onderzoekers een beurs. In totaal zijn er 88 subsidies verdeeld, voor een totaal van zeventig miljoen euro. Dertig onderzoekers zijn vrouw.

De Vidi-subsidies zijn bedoeld voor wetenschappers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Met een Vidi kunnen wetenschappers vijf jaar lang onderzoek doen. In totaal dienden 540 onderzoekers een aanvraag in.

Wetenschappers mogen hun onderzoeksonderwerp vrij kiezen om zo vernieuwend onderzoek te stimuleren. De onderwerpen variëren van een belastinggeschiedenis van het Oud-Perzische Rijk, het nabouwen van een lawine in de oceaan tot immuuncellen die het functioneren van de hartspier beïnvloeden.

NWO kan jaarlijks 625 miljoen euro besteden aan wetenschappelijk onderzoek. De instelling reikt ook Veni's (voor pas gepromoveerden) en Vici-subsidies (voor zeer ervaren onderzoekers) uit. NWO kent de subsidies sinds 2002 uit aan wetenschappers aan Nederlandse instellingen.