Medewerkers Artsen zonder Grenzen vrij in Syrië

Thom Puiman (Juicyhil)

Vijf medewerkers van Artsen zonder Grenzen die maandenlang vast hebben gezeten in Syrië zijn weer vrij. Dat heeft de medische hulporganisatie donderdagavond meegedeeld.

De vijf werden op 2 januari door een gewapende groep gevangengenomen in het noorden van Syrië, waar ze in een kliniek hulp boden aan de bevolking. Drie werden op 4 april vrijgelaten, de twee anderen afgelopen woensdag. Volgens AzG gaat het om mannen en vrouwen afkomstig uit België, Denemarken, Peru, Zweden en Zwitserland.

Artsen zonder Grenzen heeft de ontvoering van zijn medewerkers scherp veroordeeld. "De opluchting over het weerzien met onze collega's is gemengd met woede over deze cynische daad waardoor een toch al door oorlog verslagen bevolking van broodnodige hulp werd afgesneden", zei Joanne Liu, internationaal president van AzG. Door de ontvoering moest de organisatie een ziekenhuis en twee gezondheidscentra in de regio Jabal Akkrad in het noordwesten van Syrië sluiten.

In de verklaring spreekt AzG dank uit voor de blijken van steun en solidariteit jegens de ontvoerden en hun families, alsook voor het begrip dat de media hebben getoond. Om de privacy van de betrokkenen te respecteren zegt AzG geen mededelingen te doen over de identiteit van de ontvoerden, noch over de omstandigheden rond hun gevangenschap en vrijlating.

Behalve hulpverleners zijn in Syrië ook buitenlandse journalisten ontvoerd. De meeste ontvoeringen lijken het werk van jihadistische groepen, maar ook criminele bendes en door de regering gesteunde milities maken zich er om uiteenlopende motieven schuldig aan. In de afgelopen weken zijn verscheidene ontvoerde journalisten vrijgelaten, onder wie vier Franse en twee Spaanse. Maar het gevaar blijft groot. Zo meldde de Tomes of London donderdag dat oorlogscorrespondent Anthony Loyd en Jack Hill ternauwernood aan een gijzeling in het noorden van Syrië wisten te ontsnappen. Ze raakten gewond, maar wisten te ontkomen naar Turkije.