Punctualiteit spoorvervoerders blijft geheim

Redactie

De punctualiteitscijfers van de passagierstreinen per vervoerder blijven geheim. Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) hoeft de cijfers niet op te vragen bij spoorbeheerder ProRail, oordeelt de Raad van State woensdag.

RTL Nieuws had de cijfers opgevraagd met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Mansveld wees het verzoek af omdat de cijfers over het te vroeg, te laat of op tijd rijden van treinen door ProRail worden bijgehouden. Het gaat volgens Mansveld dus niet om informatie van een bestuursorgaan en dus hoeft de informatie volgens haar niet te worden gedeeld.

ProRail zet de punctualiteit van alle passagierstreinen tezamen al wekelijks online, maar RTL Nieuws wil weten in hoeverre die verschillen per vervoerbedrijf. Die cijfers kunnen volgens een woordvoerder niet zonder toestemming van de vervoerders worden gegeven omdat er een geheimhoudingsclausule op rust.

De rechtbank in Amsterdam oordeelde vorig jaar juli dat ProRail wel kan worden aangemerkt als een bedrijf dat onder de verantwoordelijkheid van Mansveld valt en dat Mansveld de cijfers dus op kan vragen, maar de Raad van State gaat hier niet in mee. ProRail mag dergelijke verzoeken van de staatssecretaris volgens de Raad van State naast zich neerleggen.

De staat is voor honderd procent aandeelhouder van ProRail en verleent ook subsidie, maar al met al heeft de staatssecretaris geen directe zeggenschap over de spoorbeheerder. Daarom hoeft Mansveld de informatie niet op te vragen.