WHO: geen mondiale noodtoestand door MERS

Redactie

De verspreiding van het mysterieuze MERS-virus in het Midden-Oosten en daarbuiten, inmiddels ook in Nederland, is geen mondiale noodtoestand, ook al geven recente ziektegevallen mogelijk aanleiding voor die gedachte. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag gezegd na een vergadering van deskundigen over het virus.

Sinds 2012 zijn meer dan vijfhonderd mensen ziek geworden nadat ze het virus hadden opgelopen en zijn er 145 doden gevallen, vooral in het Midden-Oosten. Woensdag werd bekend dat ook in Nederland een man met het virus onder de leden in het ziekenhuis is opgenomen. De man was hiervoor in Saudi-Arabië geweest. De ziekte heeft zich inmiddels verspreid tot Azië, Noord-Afrika, Europa en de Verenigde Staten.

MERS openbaart zich doorgaans door middel van griepsymptomen, maar kan leiden tot longontsteking, ademhalingsproblemen en, in ernstige gevallen, nierfalen en de dood.

"Om te spreken van een mondiale noodsituatie in een wereld waar veel kwesties spelen is nogal wat", zei plaatsvervangend algemeen directeur van de WHO Keiji Fukuda. "Je moet over zeer stevig bewijsmateriaal beschikken om van een mondiale noodsituatie te spreken."

Vooralsnog is zelfs onduidelijk of het virus door mensen op andere mensen wordt overgedragen. De oorsprong wordt momenteel gezocht bij kamelen. Contact met deze dieren wordt dan ook afgeraden. Wel doet de verspreiding denken aan de mondiale uitbraak van SARS in 2003, die aan bijna achthonderd mensen het leven kostte. MERS is genetisch verwant aan SARS.

Vorige week noemde de WHO de mondiale uitbraak van polio wel een internationale noodtoestand.