'Ook Moskou kan Rio 2016 vervangen'

heywoodu

Naast Londen zou ook Moskou serieus overwogen worden als alternatieve gaststad voor de Olympische Spelen in 2016. Dat zegt een bron binnen het Internationaal Olympisch Comité tegenover het Russische R-Sport. Er zijn nog altijd grote twijfels of het Braziliaanse Rio de Janeiro wel op tijd klaar is met de voorbereidingen.

Eerder kwam het Britse London Evening Standard al met het bericht dat er in een informeel gesprek gevraagd was of Londen eventueel de Spelen over zou kunnen nemen van Rio. Een woordvoerder van het IOC zei uiteraard dat dit onzin was en dat het gesprek nooit plaats heeft gevonden..

Volgens de bron van R-Sport wordt Moskou nu ook genoemd als mogelijk alternatief, maar is het nog niet zeker of de Russische hoofdstad wel in staat is om de Spelen op korte termijn te organiseren. De voornaamste problemen zouden liggen bij het organiseren van het zeilen, de paardensport en het wielrennen. 

De bron binnen het IOC meldt verder dat het 'zeer waarschijnlijk' is dat de stadions en faciliteiten in Londen gebruikt kunnen worden. "Ik denk dat de procedure ongeveer als volgt zal gaan: Het IOC wacht het WK voetbal af en kijkt hoe Brazilië dat af weet te handelen en daarna wordt er een beslissing gemaakt over de Spelen. Als er dan nog geen vooruitgang is zou er wel eens voor Londen of eventueel Moskou gekozen kunnen worden", aldus de bron.

Moskou organiseerde in 1980 de Spelen. Destijds werd het evenement vanwege de inval van de Soviets in Afghanistan door 65 landen gemeden. De Russische hoofdstad probeerde later zonder succes de Spelen van 2012 binnen te halen.