Van Baalen weigert inzage in vrindjes stichting

Harry

VVD'er en EU-lijsttrekker Hans van Baalen toont wederom een staaltje ondoorzichtige transparantie door geen inzicht te geven in de financiële huishouding van zijn onlangs opgeheven stichting Vrienden van Hans van Baalen. Hij gebruikte deze stichting om donaties te innen van zijn in opspraak geraakte vriendin de ex-World Online-topvrouw Nina Brink, schrijft het Algemeen Dagblad.

Niet alleen het louche vriendinnetje van de oldboy deed donaties. Ook andere vrindjes zoals multimiljonair Rob Thielen, honorair consul van Israël John Manheim en zakenman Antonie Dake deden de stichtingskassa rinkelen. Er wordt gesproken over 18 duizend euro aan weggeefgeld. Helemaal helder is dat niet omdat Hans en het stichtingsbestuur de boeken gesloten houden. Daardoor is ook niet na te gaan waar vrind Hans het geld aan heeft besteed.

Lijsttrekker van Baalen beroept zich er op dat er geen publicatieplicht geldt. VVD vrindje Halbe Zijlstra neemt het op voor zijn geplaagde collega VVD'er en vindt dat met het noemen van de namen van de gevers er wel duidelijkheid genoeg is geweest.

Fondsenwervingsexperts zijn verbaasd dat van Baalen geen inzicht wil geven. Hoogleraar politicologie Gerrit Voerman zegt dat als je niks te verbergen hebt er gewoon inzage kan worden gegeven. Een andere hoogleraar, Philip van Praag, noemt zelfs het bezitten van een dergelijke stichting een vreemd hebbedingetje voor een individueel politicus. Tevens stelt hij dat elke stichting een boekhoudplicht heeft en inzicht moet bieden in de financiën.

Van Baalen zelf zegt dat hij het geld van de stichting heeft gebruikt om bij een interne strijd om het Europese lijsttrekkerschap in 2008 schulden van 40 duizend euro te vereffenen. Voorzitter Manheim zei eerder dat er maar een paar euro in de vrindjes stichting was gestoken.

De VVD laat weten nooit behoefte te hebben gehad om de handel en wandel van van Baalen te controleren omdat dat destijds niet de gewoonte was. Sinds dit jaar pas is het wel gewoonte om de handel en wandel van VVD politici na te gaan.