Judoka G. Elmont verslaat Van 't End in Baku en pakt goud

Boris (borisz)

Judoka Guillaume Elmont heeft zijn rentree op de tatami bekroond met een gouden medaille op de Grand Slam van Baku. In de finale van de klasse tot negentig kilogram won hij van Noël van 't End op straffen. Van 't End kreeg een shido meer dan Elmont.

Elmont stond negen maanden langs de kant met een nekblessure. Aanvankelijk wilde de wereldkampioen van 2005 eind april al zijn rentree al maken het EK in Montpellier, maar toen had de judoka last van een elleboogblessure. Het toernooi van Elmont begon met een moeizame zege op de Chinees Rijigawa Si. Daarna won hij drie partijen op ippon. In de halve finale was de 32-jarige Rotterdammer te sterk voor de Italiaan Walter Facente.

Van 't End begon het toernooi met een bye. Op weg naar de finale versloeg hij Hatem Abt Akher (Egy, yuko), Beka Gvinisashvili (Geo, ippon) en Murat Gasiev (Rus, ippon). De finale tussen Elmont en Van 't End is geen finale om te onthouden. Er werd niet gescoord. Beiden kregen straffen voor afhouden en passiviteit. Elmont kreeg twee straffen en Van 't End drie. Elmont kan deze zege goed gebruiken. Hij stijgt 41 plaatsen op de wereldranglijst. De broer van Dex stond 50e en klimt naar plek 9. Van 't End stijgt met zijn zilveren medaille naar plek zeven. Hij komt van plek twaalf.

Bij de vrouwen belandde Guusje Steenhuis (-78 kg) nog in de prijzen. Ze dolf in de halve finale het onderspit tegen Madeleine Malonga uit Frankrijk. Uiteindelijk won ze wel de strijd om het brons van de Amerikaanse Samantha Bleier.