Churandy Martina valt tegen in Doha

heywoodu

Churandy Martina heeft in Doha bij de eerste Diamond League-wedstrijden niet kunnen overtuigen. De Nederlander werd in een tijd van 'slechts' 20,86 seconden zevende en voorlaatste op de 200 meter. De overwinning ging naar de Jamaicaan Nickel Ashmeade met 20,13 seconden, voor zijn landgenoot Warren Weir in 20,31. Tot vreugde van het Qatarese thuispubliek pakte Femi Ogunode met 20,38 de derde plek.

De zege op de 400 meter horden bij de vrouwen ging verrassend naar Kemi Adekoya uit Bahrein. Met 54,59 seconden liep ze een dik persoonlijk record en tevens de beste wereldjaarprestatie. Kaliese Spencer uit Jamaica werd tweede, voor de Schotse Eilidh Child.

Op de 1500 meter wist Asbel Kiprop in een sterk bezet veld te winnen. Naast de olympisch kampioen van 2008 en tweevoudig wereldkampioen deden ook regerend olympisch kampioen Taoufik Makhloufi, in slechts zijn zesde race na Londen 2012, en wereld indoorkampioen Ayanleh Souleiman mee.

Kiprop versloeg zijn Keniaanse landgenoot Silas Kiplagat in een tijd van 3:29,18 minuten, de beste tijd van het jaar. Souleiman wist het Kiprop lang moeilijk te maken, maar de man uit Djibouti viel terug naar de derde plek. Wel liep hij een persoonlijk record, net als olympisch kampioen Makhloufi die vierde werd.

LaShawn Merritt evenaarde op de 400 meter zijn beste wereldjaarprestatie. Met 44,44 seconden won hij voor de Saudiër Youssef Ahmed Masrahi en de Tsjech Pavel Maslák, de wereldkampioen indoor. De 800 meter bij de vrouwen ging naar wereldkampioene Eunice Jepkoech Sum uit Kenia. Ze versloeg wereldkampioene indoor Chanelle Price in de eindsprint. Lenka Masná uit Tsjechië werd achter de Amerikaanse tweede.

De 110 meter horden werd een prooi voor David Oliver. De wereldkampioen bleef met 13,23 seconden de Rus Sergey Shubenkov en de Fransman Pascal Martinot-Lagarde voor. Shelly-Ann Fraser-Pryce won met 11,13 seconden de 100 meter. De Jamaicaanse troefde de Nigeriaanse Blessing Okagbare (11,18) en haar landgenote Kerron Stewart (11,25) nipt af. 

De 800 meter bij de mannen beloofde ondanks de afwezigheid van wereldrecordhouder David Rudisha een fantastische strijd te worden en stelde niet teleur. Nijel Amos uit Botswana, winnaar van olympisch zilver in Londen, dolf in de eindsprint het onderspit tegen de Ethiopiër Mohammed Aman, de wereldkampioen indoor en outdoor.

Ezekiel Kemboi uit Kenia won de 3000 meter steeplechase. De olympisch- en wereldkampioen snelde na de laatste sprong over de waterbak weg bij zijn landgenoten Brimin Kiprop Kipruto en Paul Kipsiele Koech. Met 8:04,12 minuten liep Kemboi de beste tijd van het jaar tot nu toe.

De laatste afstand van de dag was de 3000 meter bij de vrouwen. Genzebe Dibaba, die dit seizoen drie wereldrecords indoor liep, was de topfavoriete, maar maakte die status niet waar. De Ethiopische viel in de slotfase ver terug en werd slechts zesde. De Keniaanse Hellen Obiri won in een absolute toptijd. Haar 8:20,68 is de zevende tijd ooit en de beste tijd sinds het legendarische wereldrecordweekend in China in 1993. Haar landgenote Mercy Cherono werd tweede met 8:21,14, de achtste tijd ooit. Faith Kipyegon, eveneens uit Kenia, werd derde.