'Nigeria wist van ontvoeringsplan Boko Haram'

Redactie

De Nigeriaanse veiligheidsdiensten wisten dat Boko Haram een overval beraamde op de kostschool waaruit de radicaalislamitische terreurgroep vorige maand bijna driehonderd meisjes ontvoerde. Het militair hoofdkwartier in Maiduguri verzuimde in te grijpen, ook al was het minstens vier uur voor Boko Haram toesloeg op de hoogte van het gevaar. Dat blijkt volgens Amnesty International (AI) uit getuigenissen die door de mensenrechtenorganisatie zijn opgetekend.

Amnesty is zelf nagegaan of de getuigenverklaringen kloppen, zegt directeur Netsanet Belay van de Afrikaanse AI-afdeling. Ze verwacht dat de onthulling 'de verontwaardiging over deze gruwelijke misdaad in binnen- en buitenland nog zal doen toenemen'.

Strijders van Boko Haram ontvoerden op 15 april meer dan driehonderd tienermeisjes uit een kostschool in Chibok, dat in de noordoostelijke deelstaat Borno ligt. Van de meisjes wisten er 53 onderweg naar de kampen van hun ontvoerders of in de eerste dagen na aankomst te ontkomen. De terreurgroep zou nog 276 meisjes vasthouden, die volgens leider Abubakar Shekau als slavinnen worden verkocht.