D66/VVD A'dam praat met PvdA en SP

Redactie

D66 en VVD praten met de PvdA en SP verder over de vorming van een nieuw college in Amsterdam. Voormalig vicepremier en Eerste Kamerlid Thom de Graaf (D66) is aangesteld als formateur, schrijft D66-fractievoorzitter in Amsterdam Jan Paternotte in een brief aan de gemeenteraad.

De Graaf, in een eerder stadium al informateur, stuurt de PvdA en SP vrijdag een uitnodiging om nieuwe gesprekken te voeren over hun eventuele bereidheid deel te nemen aan de nieuwe coalitie. Hij gaat daarin verder met de thema's die centraal stonden in de plannen van D66, VVD en GroenLinks.

Donderdagavond stapte GroenLinks vrij plotseling uit de onderhandelingen voor het college. De partij kon zich niet vinden in de plannen van de VVD voor de stad. Paternotte schrijft in de brief dat hij verbaasd was dat GroenLinks het een 'te zware last' vond. Paternotte benadrukt dat het voor D66 voor de hand lag om gewoon verder te gaan met de VVD. GroenLinks en D66 hadden eerder een soort rompakkoord gesloten.

De PvdA dreigde door de verkiezingsnederlaag voor het eerst in tientallen jaren niet in het collegebestuur van Amsterdam te komen. Sinds de Tweede Wereldoorlog was het altijd de grootste partij in de hoofdstad geweest. De PvdA kreeg bij de afgelopen verkiezingen tien zetels, vijf minder dan de afgelopen vier jaar. D66 werd de grootste met veertien zetels.