Tot twee jaar cel geëist tegen rovende holbewoners

Redactie

De drie mannen die ervan worden verdacht met gestolen spullen in een hol in een bos bij Zuidlaren te hebben vertoefd hoorden vrijdag celstraffen tot twee jaar tegen zich eisen. Het trio is volgens de aanklager acht woninginbraken aan te rekenen. De mannen hadden het met name voorzien op sieraden en computerapparatuur. Ook maakten ze etenswaar buit.

Agenten troffen eind december twee Kosovaren van 25 en 38 jaar aan in het hol omringd met gestolen goederen. Een passant had gemeld dat twee mannen in het bos zich verdacht gedroegen. Al snel bleek dat de spullen afkomstig waren van een twintigtal inbraken in onder meer Annen en Zuidlaren.

Het duo verbleef al enkele weken in het hol in de Drentse bosjes. Een 24-jarige neef van de oudste holbewoner bewoonde tijdelijk een kamer in Zuidlaren en wordt door justitie aangemerkt als handlanger. Tegen hem eiste de officier twintig maanden celstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijk.

De verdediging vindt dat de mannen wegens vormfouten moeten worden vrijgesproken. Het hol was voor de mannen een tijdelijke woning. De politie had geen toestemming gevraagd of verkregen van de rechter-commissaris om die te doorzoeken. Volgens de officier kon het hol niet worden afgesloten van de buitenwereld en kan het daarom niet als woning worden bestempeld.

De rechtbank in Assen doet over twee weken uitspraak.