Koeman: "Zo word je geen wereldkampioen"

Frank (franklop)

Louis van Gaal overweegt Oranje naar verluidt in een nieuw jasje te gieten. De laatste wedstrijden van Feyenoord hebben hem aan het denken gezet. Ronald Koeman koos tijdens de laatste weken van de competitie voor een tactische variant met vijf verdedigers, drie middenvelders en twee aanvallers. Van Gaal ziet wel heil in de uitvinding van zijn collega.

Sinds het wegvallen van Kevin Strootman is de ervaren keuzeheer op zoek naar de geschikte samenstelling van het middenveld, maar de opties die hij voorhanden heeft stemmen de bondscoach niet tevreden.

Een verandering van tactiek is in dat kader geen gek idee, vindt Koeman. "Je kan dit omzeilen door een andere manier van spelen. Een wijze waar tegenstanders het moeilijker mee hebben, een wijze waarbij de verdediging beter staat”, doceert hij tegenover FOX Sports Centraal.

Volgens Koeman houden Nederlanders doorgaans te stug vast aan de vertrouwde tactiek. “Wij willen altijd maar 4-3-3 spelen, lekker aanvallen en zo wereldkampioen worden. Ik kan je verzekeren dat je op die wijze geen wereldkampioen wordt met het Nederlands elftal."

Feyenoord kende een uitstekende slotfase van het seizoen en klom op de ranglijst, om de derde en laatste voetbaljaargang onder Koeman uiteindelijk op de tweede plaats te besluiten.