Campagne alarmeert Oranjefan op kinderprostitutie

Redactie

Oranjefans die komende zomer het Nederlands elftal achterna reizen voor het WK voetbal in Brazilië, wordt gevraagd extra alert te zijn op kinderprostitutie. Het ministerie van Veiligheid en Justitie lanceert vrijdag met enkele hulporganisaties een campagne om dergelijke misstanden te melden.

Jaarlijks zijn honderdduizenden kinderen en jongeren wereldwijd slachtoffer van prostitutie. Zo worden in Brazilië, gedreven door armoede en criminaliteit, kinderen de straat op gestuurd om geld te verdienen.

De organisaties - Plan Nederland, Ecpat, Free a Girl en Terre des Hommes - vrezen met het WK voetbal op komst dat de vraag naar betaalde seks toeneemt. Naar verwachting komen duizenden extra prostituees naar de speelsteden in Brazilië om in de vraag te voorzien. Een aanzienlijk deel betreft minderjarige meisjes en jongens.

Voetbalfans die iets zien kunnen een speciaal telefoonnummer bellen of een melding doen op meldkindersekstoerisme.nl. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) geeft vrijdag samen met oud-international John de Wolf het startsein voor de campagne, genaamd Don't Look Away, in het stadion van Sparta in Rotterdam.