CDA wil hoorzitting bereikbaarheid 112

Redactie

De Nederlandse telecomproviders moeten in de Tweede Kamer komen uitleggen hoe de bereikbaarheid van het alarmnummer 112 in de grensstreek kan worden verbeterd. Oppositiepartij CDA wil een hoorzitting over de problemen met het noodnummer organiseren, zo laat Kamerlid Agnes Mulder donderdag weten.

De slechte bereikbaarheid kan volgens Mulder levens kosten. "Er hebben zich inmiddels al enkele levensbedreigende situaties voorgedaan. Ik wil daarom mensen spreken die het hebben meegemaakt, burgemeesters uit de regio én de providers zelf."

Voor telecomproviders geldt een wettelijke dekkingsgraad van 95 procent. Om te voorkomen dat het noodnummer onbereikbaar is, gebruiken ze daarom elkaars masten. In veel dunbevolkte gebieden staan helemaal geen zendmasten en langs de grenzen is het bereik ook vaak slecht.

"Nu steeds meer mensen hun vaste lijn de deur uitdoen, wordt dit probleem steeds urgenter. We moeten hier een maatschappelijke discussie over gaan voeren. Waar zitten de problemen exact?" aldus Mulder. "Ik hoop dat partijen deze hoorzitting steunen. Daarna zou ik graag een debat over de kwestie voeren."

De problemen kwamen eerder dit jaar in het nieuws door zangeres Marga Bult. De hulpddiensten bleken onbereikbaar toen brand uitbrak bij haar ouderlijk huis in het Twentse Lattrop. Om de problemen onder de aandacht te brengen verzamelde ze honderden klachten uit heel het land.