Burgemeester en wethouders zetten Zandvoort te koop

Redactie

Burgemeester Niek Meijer en wethouders van Zandvoort hebben de plaats woensdag te koop gezet. Het gaat om een ludieke actie die is bedoeld om aandacht te vragen voor een windmolenpark dat vlak voor de kust moet komen. De gemeente, bewoners en ondernemers zijn fel tegen de bouw van het park.

"Het paradijs strandt. Het walhalla aan de Noordzeekust, op steenworp afstand van Amsterdam, wordt bedreigd door de komst van een windmolenpark. De zon zul je niet meer in zee zien zakken", klinkt het op de special opgerichte veilingsite fundazandvoort.nl.

Om de actie kracht bij te zetten hebben Meijer en de wethouders Belinda Göransson en Gert Toonen woensdag een te koop-bord op het raadhuis van Zandvoort gehangen. Ook andere panden staan 'te koop'. Toonen denkt erover om nog een stap verder te gaan en minister van Economische Zaken Henk Kamp als makelaar aan te stellen. "Ik ga stickers wildplakken met het nummer van minister Henk Kamp en daarbij: bel de makelaar".

Tot 17 mei kan een bod uitgebracht worden op Zandvoort. De plaats is fel tegen het plan om een windmolenpark op zo'n vijf kilometer van de kustlijn te bouwen. "We willen wel windmolens, maar dan ver op zee. Uit het zicht, anders krijgt het toerisme een klap die dodelijk is voor onze kustplaats", zegt Göransson.

Zandvoort was eerder al een petitie begonnen tegen de windmolens. Ook de kustgemeenten Wassenaar, Katwijk en Noordwijk willen geen parken vlak 'voor de deur'. De gemeenten zijn bang dat toeristen wegblijven als het uitzicht wordt verpest door de molens. Uit een studie in opdracht van de gemeenten zou blijken dat zeventien tot twintig procent van de vakantiegangers afziet van strandbezoek wanneer zich op korte afstand een windmolenpark bevindt.

Recron, de branchevereniging van recreatieondernemers, gaf in februari bovendien aan dat door de bouw van windmolenparken voor de Nederlandse kust zo'n drieduizend banen in de toeristische sector verdwijnen. Ook loopt de toeristische sector jaarlijks zo'n honderd miljoen euro mis als de molens worden gebouwd.