Verkiezingen Zuid-Afrika rustig verlopen

Redactie

De stembussen in Zuid-Afrika zijn woensdag om 21.00 uur gesloten. De kiescommissie sprak van een 'extreem hoge opkomst' bij sommige stemlokalen en zei dat de dag rustig is verlopen. De eerste voorlopige uitslagen worden rond middernacht verwacht, de definitieve uitslag van de parlementsverkiezingen wordt op zijn vroegst zaterdag bekendgemaakt.

In onder meer scholen, kerken en ziekenhuizen waren zo'n 22.000 stembureaus ingericht. Bewoners van afgelegen gebieden werden bediend met auto's die waren omgebouwd tot mobiele stembureaus.

Aartsbisschop in ruste Desmond Tutu stemde in Kaapstad en zei dat de Zuid-Afrikanen dankbaar moeten zijn dat ze in vrede kunnen stemmen. "Ik denk aan Oekraïne, ik denk aan Zuid-Sudan, weet u, aan al die dingen die daar gebeuren." Hij verwees naar de strijd die de zwarte bevolking van Zuid-Afrika heeft geleverd tegen de blanke minderheid en die uiteindelijk leidde tot een democratisch Zuid-Afrika. "Mensen werden gevangengezet. Mensen hebben geleden. We moeten het (stemrecht, red.) daarom niet verkwanselen. We moeten ons blijven beseffen dat we hier een hoge prijs voor hebben betaald."