Olympisch kampioenen: "Levenslang voor dopingzondaars"

heywoodu

Olympisch atletiekkampioenen Asbel Kiprop en Ezekiel Kemboi zijn van mening dat dopingzondaars een levenslange schorsing moeten krijgen. Ook zijn de Kenianen fel tegen het kwijtschelden van een deel van de straf als een zondaar informatie geeft.

"Op deze manier stuur je de verkeerde boodschap. Atleten die betrapt zijn moeten vertellen wat ze weten, ook als ze geen strafvermindering krijgen", aldus Kiprop tegenover insidethegames. Hij is tweevoudig wereldkampioen op de 1500 meter, maar heeft ondanks zijn olympische titel nooit op het hoogste podium mogen staan. Rashid Ramzi uit Bahrein 'won' in 2008 olympisch goud, maar moest die medaille vanwege dopinggebruik later inleveren aan Kiprop.

Kemboi, een legende op de steeplechase, is eveneens duidelijk: "Ik vind strafvermindering geen goed idee. Als iemand vier jaar geschorst wordt moet het ook vier jaar blijven. Als je vals hebt gespeeld - bewust of onbewust - moet je je straf uitzitten, want je bent altijd zelf verantwoordelijk voor wat er in je lichaam komt."

 

"Atleten die valsspelen zouden levenslang geschorst moeten worden. Sport gaat over vriendschap en samen zijn, waarom zou je dan vals moeten spelen om te winnen? Dat is niet goed voor de sport", vervolgt Kemboi, die bekend staat om zijn uitgebreide danspasjes na zijn overwinningen (foto). Op de steeplechase is hij drievoudig wereldkampioen en dubbel olympisch kampioen.

Kiprop is het eens met zijn landgenoot: "Sommige atleten zijn te hebberig en zijn veel te veel gericht op het geld. Het is niet goed dat zij met de schone atleten strijden. Het is belangrijk om hele zware straffen te hebben, ik ben het dan ook volledig eens met Ezekiel over levenslange schorsingen."