Pechtold bekritiseert Europese leidersrol Rutte

Redactie

Nederland heeft minder invloed gekregen in Europa als gevolg van het optreden van premier Mark Rutte (VVD). Onder zijn leiding trekt Nederland niet langer het initiatief naar zich toe. Dat heeft D66-leider Alexander Pechtold woensdag gezegd in een interview met Zoomin.

"Het is in Europa zaak dat je vooroploopt, dus het is jammer dat Rutte vaak achteroploopt", zei Pechtold. Nederland nam vaak het initiatief, en had daardoor grote invloed op de driehoek Londen-Parijs-Berlijn, stelde de D66-leider. "Dat zijn we helaas kwijtgeraakt, door al dat cynisme, de zwartgalligheid, en het keer op keer weglopen bij de feiten."

Pechtold uitte ook kritiek op de PVV, omdat die partij samenwerking zoekt met partijen als het Front National en de FPÖ. Pechtold noemde dat verwerpelijk. Ook hekelde hij de 'kwestieuze' opstelling van de PVV ten aanzien van Rusland. "Je ziet waar bij de PVV de principes liggen. Als je met homofoben en antisemieten samenwerkt, is het ook geen probleem om te zwijgen over het mensenrechtenbeleid van Poetin."

Voor de D66-voorman is het ondenkbaar dat Nederland uit de Europese Unie stapt, zoals de PVV wenst. "Als we niet samenwerken, hebben we het in Nederland allemaal een stuk minder. Anderhalf miljoen banen danken we aan de Europese Unie."

Pechtold bepleit meer samenwerking tussen EU-landen, bijvoorbeeld op het gebied van buitenlands beleid en defensie. "Je kunt aan slagkracht winnen door defensie beter op elkaar af te stemmen. In Europa geven we ongeveer veertig procent uit van wat de Amerikanen uitgeven, terwijl onze slagkracht maar een kwart daarvan is." Een EU-leger wil hij niet. "Dat is een woord waar iedereen van schrikt."