Nigeriaanse activist gearresteerd

Redactie

De Nigeriaanse activist Sunny Ofehe, die zondag samen met drie Nederlanders werd ontvoerd in Nigeria, is opgepakt door de politie. Dat heeft Sahara Reporters dinsdag gemeld. In de nacht van maandag op dinsdag werd hij vrijgelaten door de kidnappers. De Nederlanders worden nog steeds vastgehouden.

Ook enkele journalisten en ontwikkelingsmedewerkers zijn gearresteerd. De eigendommen van Ofehe werden in beslag genomen. Het is niet bekend waarom de personen zijn opgepakt.

Ofehe is woonachtig in Rotterdam. Hij en de drie Nederlanders werden zondag gekidnapt door gewapende mannen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde de ontvoering maandag, maar kon niets zeggen over de identiteit van de ontvoerden.

Het zou gaan om Erhard Leffers en Marianne Vos uit Dedemsvaart en Jan Dries Groenendijk. Het viertal was in Nigeria om het actiemagazine Inside Niger Delta te promoten. Het blad wordt uitgegeven door drukkerij Gerrits & Leffers waar Leffers de eigenaar van is. Vos was mee als assistent. Groenendijk is documentairemaker.

Inside Niger Delta Magazine, wordt in Nederland gemaakt door de stichting Hope for Niger Delta Campaign (HNDC). Ofehe is de drijvende kracht achter deze organisatie, die naar eigen zeggen tot doel heeft om de levensomstandigheden van de bevolking van de Nigerdelta te verbeteren.

De vier werden gekidnapt in de plaats Letugbene. Ze waren op bezoek bij een lokale koning. Ze werden in een boot overvallen door de militanten die met kalasjnikovs kwamen aanvaren.