Treinverkeer Den Haag korte tijd plat door storing

Redactie

Het treinverkeer rond Den Haag heeft woensdagochtend korte tijd platgelegen door een telefoniestoring. Eenzelfde soort storing trof het treinverkeer dinsdagavond in een deel van Noord-Holland boven Amsterdam, zegt een woordvoerder van Prorail. Het is niet duidelijk of er een verband is.

Het gaat om een zogenoemde GSMR-storing die bij de provider ligt. "We gaan natuurlijk wel uitzoeken hoe we herhaling kunnen voorkomen", zegt de woordvoerder. Langs de treinbaan staan masten die communicatie tussen machinisten en de verkeersleiding mogelijk maken. Het is een systeem dat onafhankelijk werkt van andere communicatiesystemen.

"Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om machinisten te waarschuwen dat er een boom op het spoor ligt. Ook kunnen machinisten het gebruiken om achteropvolgende treinen te waarschuwen dat er kinderen langs het spoor spelen", legt de woordvoerder uit. "Je kunt dus niet even zonder dit systeem rijden."

Door de storing mochten treinen Den Haag Centraal tussen 09.15 en 10.15 uur niet in- of uitrijden. In de nasleep van de storing rijden voorlopig veel minder treinen rond Den Haag. De storing van woensdag had volgens de woordvoerder een stuk minder gevolgen dan die van dinsdag. Toen werden verbindingen van en naar Haarlem, Enkhuizen en Den Helder getroffen. Reizigers hadden er de hele avond last van.